popup
ARCA
Quality engineered control valves
ARCA
Quality engineered control valves

Waterstof/Hydrogen

Dinsdag 16 april 2024


Word waterstof(H2) de “nieuwe” energiedrager van de toekomst?

Fossiele brandstoffen raken op en zorgen naast het kappen van onze bossen wereldwijd ervoor dat de bestaande Ozonlaag wordt aangetast. Iedereen heeft wel eens gehoord van het Ozongat. Het directe resultaat van het verdwijnen van deze Ozonlaag is de opwarming van de aarde, in de volksmond genoemd; het alom bekende broeikaseffect.  
Anno 2024 zijn wij instaat om de gassen die het broeikaseffect realiseren te kunnen benoemen. De 4 belangrijkste broeikasgassen zijn: waterdamp, Kooldioxide, Methaan en Ozon.

Je kunt geen vaktijdschrift/krant of enig ander magazine openslaan of er wordt iets geschreven over de medium waterstof (H2). Het klimaat is aan het veranderen! De effecten van klimaatverandering op echt lange termijn zijn simpelweg nog niet te overzien. Bagatelliseren heeft geen zin, tijd voor enig actie is noodzakelijk!    


Het scheikundig symbool voor waterstof is H2. Dit hebben wij beslist allemaal meegekregen tijdens enig studie. In de ruimtevaart, om ons te kunnen begeven buiten de dampkring, werden de toenmalige en de huidige generatie raketten aangedreven door waterstof gevoede motoren. Dus concreet is waterstof als medium niet nieuw, naast onze wens om het heelal te verkennen, gebruikmakend van waterstof, wordt waterstof in de industrie relatief op grote schaal al toegepast c.q. gebruikt.

Wist u dat er groene-, grijze-, blauwe- en zelfs turquoise waterstof wordt geproduceerd? Ondanks de genoemde kleur is en blijft het chemisch symbool H2. Duidelijk is dat er structureel wat dient te veranderen willen met zijn allen de planeet leefbaar houden voor onze kinderen. Waterstof zal hier, zoals dit er nu naar uitziet een bijdrage gaan leveren om de klimaatdoelen te halen. Hoe groot of klein het aandeel waterstof zal gaan worden is afhankelijk van, zoals het geldt voor vele takken van sport, hoe snel er opgeschaald kan worden. Blijft het bij gewillig papier, dan zullen er op termijn andere energiedragers zich aanbieden.

Ons ongerepte gedrag wereldwijd heeft een grote weerslag op het algehele leefklimaat. Kunnen wij het tij nog keren, zijn wij instaat om welvaartspatronen te herbezien en zelfs achter ons te laten? Over een ding zijn wij het wereldwijd allemaal een eens, er moet wat veranderen!

 

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief
Bedankt voor uw aanmelding

Laatste nieuwsbrieven: