popup
ARCA
Quality engineered control valves
ARCA
Quality engineered control valves

Spui regelklep

Dinsdag 16 april 2024
Voor een grote energiecentrale in het hoge Noorden van Nederland heeft Von Rohr ARCA in samenwerking met het bedrijf ARTES Valve & Service een opdracht ontvangen voor het leveren van een 90-tal regelkleppen ten behoeve van het optimaliseren van een 5-tal spuistraten.

Veelal vindt men hier Globe type, lineaire afsluiters/regelkleppen die naar verloop uitvallen door enige vorm van slijtage. Het had geen zin om hetzelfde pad te kiezen, structureel moest er gekeken worden naar een oplossing die een hogere beschikbaarheid zou kunnen garanderen. Daarnaast om snel en efficiënt bedrijfsvoering mogelijk te maken zou een “uniform gelijkwaardig product” een uitkomst kunnen zijn.


Na enige discussie en evaluatie is er gekozen voor een regelklep, type “Ball Valve” van het bedrijf ARTES Valve & Service.
Als open/dicht klep of afsluiter kent men allemaal de welbekende “Ball Valve” uitvoering. Het uiteindelijke doel is hier natuurlijk het hermetisch afdichten.

Maar wat is nu precies een regelklep, type “Ball Valve” en hoe werkt nu precies zo’n regelklep?

In het onderstaande plaatje vindt men een overzicht van de constructie van de ARTES Valve & Service regelklep, type “Ball Valve”. Afhankelijk van het proces heeft men één of meerdere regelschijven die zorgdragen voor een optimale regeling.


Door het verstellen van de regelkogel wordt de regelschijf, deze is uiteindelijk bepalend voor de gekozen regeling (Equi%-Lin.), vrijgegeven. (Regelkarakteristiek 100-50:1)
Een optimale afdichting, kogel/zitting tijdens de “off” positie en inbedrijf een optimale regeling maken dit type regelklep uitermate geschikt voor een spuiapplicatie. Waar gaat het vaak fout bij een standaard lineaire “Globe type” regelklep, bypass lekkage in ‘off” positie. (slijtage plug/zitting)  


Voordeel “Ball Valve”:
  • Afdichting kegel vs. zittingsring.
  • Gescheiden open/dicht (on/off) vs. regeling (regelschijf)
  • Spindelafdichting – bij een lineaire beweging kan vervuiling meegetrokken worden waardoor er een afdichtprobleem kan ontstaan.
  • Krachten – alleen een regelmoment (bediening geregelde kegel).
  • In sommige gevallen kan er een kleinere DN-maat geselecteerd worden.
  • Drukval < 0.2 bar.
  • Eenvoudige uitwisseling regelschij(f)(ven)

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief
Bedankt voor uw aanmelding

Laatste nieuwsbrieven: