PET recycling
De kunststof PET (polyethyleentereftalaat) is vooral bekend van de lichte en onbreekbare frisdrankflessen. In kort tijd joeg de PET-fles de glazen fles de winkel uit en inmiddels drinkt gemiddeld iedere Nederlander wekelijks een PET-fles leeg.Tot 2006 waren frisdrankfabrikanten verplicht om grotere PET-flessen van meer dan een liter meermaals te gebruiken. Zo'n 'dikke' fles wordt vijftien tot twintig keer uitgespoeld en opnieuw gevuld en gaat op die manier vijf jaar mee. Tegenwoordig mogen echter ook in Nederland de eenmalige, dunnere en lichtere flessen worden verkocht - ondanks protesten van de milieubeweging.
Al voor de introductie van de PET-fles in de jaren zeventig was polyethyleentereftalaat een geliefd product van de kunststofindustrie.Er werden toen al veiligheidsgordels, fleece truien, tapijtruggen, dakbedekkingen en slaapzakvullingen van gemaakt.En zo eindigen veel gebruikte PET-flessen nu ook vaak, want de polyester is honderd procent recyclebaar.
Von Rohr ARCA heeft een opdracht ontvangen voor het leveren van een x-aantal regelkleppen voor de bouw van een PET-recycling bedrijf op Brightlands Chemelot Campus. Met een oppervalkte van 2000 vierkant meter, kan de fabriek straks 10.000 ton PET-grondstof per jaar leveren.
Het PET- plastic afval wordt omgezet naar een hoogwaardige en zuivere PET-grondstof waarvan weer nieuwe voedselverpakkingen kunnen worden gemaakt.
In tegenstelling tot de mechnische verwerking (plastic vermalen en er korrels van maken) wordt middels chemische recycling het PET-plastic teruggebracht tot moleculen. Het voordeel van chemische recycling is dat het in tegenstelling tot de mechanische recycling eindeloos herhaald kan worden.
Marcel van der Horst
von Rohr ARCA b.v.
Circular PET Recycling, a game changer
Meer informatie
Meer informatie, vragen of advies over onze producten?e. info@vonrohr-arca.nl
t. 0313 - 654000